Digital kreatør
AI-kunstner eller digital kreatør er den titel, man i dag kan sætte på Ole Kresten Finnemann Juhl. Han er født i 1948 og uddannet lærer. I dag er han pensionist og skaber computergenererede kunstværker.
I midten af 90'erne købte Ole sin første computer og den har lige siden været en uundværlig del af hverdagens trivielle gøremål. For nogle år siden opdagede han de muligheder, der også ligger gemt under vidunderets "motorhjelm", nemlig AI.
Kunstig intelligens giver uanede muligheder
AI - eller kunstig intelligens - giver helt nye muligheder for at skabe både originale og unikke kunstværker på computeren.
Ole instruerer AI med detaljerede beskrivelser og bruger avancerede computerprogrammer og -værktøjer til at skabe sine værker.
Men er det kunst?
Der findes stadig en del mennesker - og herunder også kunstnere - der ikke anerkender AI-skabte værker som "rigtig kunst" (hvad det så end er), fordi der er en maskine involveret i processen. Samme skæbne blev fotografiapparatet og de værker, der blev skabt med dét, udsat for en gang.
Ole mener, at kunst kræver en kunstner, der behersker sine teknikker, materialer og udtryksformer til visuelt at kunne beskrive og udtrykke fragmenter og helheder af livet. Det skal gøres, så andre mennesker også oplever disse som værdifulde og ægte - og måske endda følelsesfulde og rørende.
Lidt forenklet: Kunst kræver, at der er en kunstner involveret i processen med skabelsen af kunstværket. Det afgørende er ikke, hvilke værktøjer, der er blevet anvendt i skabelsesprocessen. Det afgørende er hvilke følelser kunstneren formår at fremkalde hos beskueren.
Det er din egen smag og oplevelse, der er det vigtige
Stol på din egen smag og oplevelse af værket. Giver det dig en følelse, der rører eller bevæger dig, så kan kunstværket måske få betydning for dig. Kunst er jo heldigvis ikke en eksakt videnskab og også helt umulig at sætte på formel.
"Kunst er, hvad øjet ser", siger Ole afslutningsvis.